صفحه شخصی حمیدرضا درویشوند   
 
نام و نام خانوادگی: حمیدرضا درویشوند
استان: قزوین - شهرستان: قزوین
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: دو
شغل:  ناظر _ مجری و عضو هیت مدیره شرکت رهاب بنای آوید آرکا _ مدیر اجرایی شرکت پرسان بتن ساز_عضو کمیسیون تحقیق و توسعه نظام مهندسی ساختمان استان قزوین
تاریخ عضویت:  1391/02/14
 روزنوشت ها    
 

 معرفی کتاب ـ خطرپذیری: عملکرد لرزه‌ای ساختمان‌های قاب بتن مسلح با میان‌قاب‌های بنایی بخش عمران

8

دانشنامه جهانی مسکن یا به اختصار WHE فرهنگ جامع ساخت مسکن در مناطق لرزه خیز سراسر جهان است. به اشتراک گذاری دانش فنی ساخت مسکن، تشویق به استفاده از فن آوری های ساخت سازه های مقاوم در برابر زلزله و نشر منابع علمی اهداف اصلی این نهاد را تشکیل میدهد.

این کتاب ترجمه یکی از نشریات نهاد WHE است. اهمیت موضوع نیز با توجه به فراگیر بودن ساخت قاب های خمشی بتن مسلح همراه با دیوارهای بنایی در ایران پرواضح است. از طرفی در اغلب موارد مشاهده می شود که درک روشنی از ملاحظات طراحی و اجرای این نوع سازه ها در جامعه مهندسی کشور وجود ندارد.

مخاطبان این کتاب را اشخاص حرفه ای و دانشگاهی، دانشجویان سال آخر دوره کارشناسی و دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی در زمینه سازه و ژئوتکنیک تشکیل می دهند.

این کتاب برای احداث ساختمان به شیوه صحیح با دو هدف کلیدی ذیل نوشته شده است:
۱- درک بهتر از عملکرد لرزه ای نامناسب ساختمان های قاب بتن مسلح همراه با میانقاب های بنایی
۲- ارائه فن آوری های جایگزین مناسب که می توانند سطح ایمنی لرزه ای مناسب تری را فراهم کنند.

علل عملکرد لرزه ای نامناسب ساختمان های قاب بتن مسلح به صورت ذیل فهرست شده اند:
الف- انتخاب نادرست محل احداث ساختمان
ب- انتخاب پلان های معماری نامناسب که عملکرد لرزه ای ضعیفی دارند.
پ- عدم طراحی لرزه ای برای زلزله مورد انتظار
ت- پیکربندی لرزه ای نامناسب برای اعضای اصلی سازه
ث- استفاده از نیروهای اجرایی غیرماهر
ج- کاربرد مصالح ساختمانی فاقد استاندارد
چ- عدم نظارت بر اجرا

این مشکلات با استفاده از میانقاب های بنایی غیرمسلح که معمولا از آجر یا سفال رسی ساخته می شوند تشدید می شوند. اثرات میانقاب معمولا در طراحی در نظر گرفته نمی شوند. هرچند این دیوارها ممکن است به طور قابل توجهی روی پاسخ سازه در زلزله تاثیر گذار باشند و حتی ممکن است باعث فروریختن ساختمان شوند (این اتفاق در بسیاری از موارد پس از زلزله های بزرگ در سراسر جهان گزارش شده است).

به طور کلی دستیابی به عملکرد لرزه ای رضایت بخش ساختمان های قاب بتن مسلح که در معرض چند چرخه از بارگذاری لرزه ای قرار می گیرند حتی در کشورهای صنعتی با فن آوری های پیشرفته ساخت همچنان به صورت یک چالش مطرح است. با در نظر گرفتن این چالش ها هدف این کتاب جایگزینی دو فن آوری ساختمانی دیگر با سطح عملکرد مناسب ایمنی لرزه ای در مقایسه با هزینه ها و پیچیدگی های اجرایی ساختمانهای قاب بتن مسلح می باشد. این فن آوری ها شامل سازه های بنایی کلاف دار و قاب بتن مسلح همراه با دیوار برشی می گردند.

با توجه به تعداد زیاد ساختمان های قاب بتن مسلح موجود با میانقاب در مناطق با خطر لرزه ای متوسط تا زیاد در سراسر جهان، هدف این کتاب اتخاذ یکسری از راهکارهای عمومی بهسازی لرزه ای برای کاهش خطرات زلزله می باشد.

درک چگونگی عملکرد ساختمان ها در زمان زلزله برای همه عوامل مسوول در ساخت، اساسی است که توجه به چه مواردی در تامین ایمنی لرزه ای آنها ضروری است و چه فن آوری ساخت جایگزینی ممکن است مناسب تر باشد.

نویسندگان این کتاب براین باورند که درک بهتر این چالش ها در بهبود روند ساخت و شیوه های مقاوم سازی به منظور کاهش تلفات جانی و مالی در زلزله های آینده ضروری است.

سه شنبه 2 مرداد 1397 ساعت 14:09  
 نظرات